Operatörer

I Sverige så kan man välja mellan två olika typer av mobil operatörer,de såkallade "riktiga" och även de "virtuella". Det som skiljer de olika operatörerna åt är att dem riktiga operatörerna äger sina egna GSM-nät. Dem virtuella operatörerna är mycket mindre aktörer på marknaden och hyr istället in sig på dem stora operatörernas olika nät så som GSM, 3G och 4G.

Telia, Tele2, Telenor och Tre är idag dem fyra största operatörerna vi har på marknaden, dem har alla även ett billigare alternativ för kontantkort och mobilabonnemang, Halebop, Comviq, Vimla och Hallon.

Operatörer med egna GSM-nät


Telia / Halebop

Telia Sonera har en lång bakgrund i telefon branschen, det startade redan år 1853 under namnet Televerket. Televerket var på den tiden ett statligt ägt företag som hade monopol på telefoni fram till så sent som ända in på 80-talet.

Den 1 juli 1993 bildade den svenska staten aktiebolaget Telia AB som dem satt som ensamma ägare i. År 2000 sålde staten av 30 % av aktierna till svenska folket genom en börsnotering.

Telia Sonera bildades 2003 när Telia slogs samman med den finska teleoperatören Sonera och är fortfarande Sveriges största operatör inom mobiltelefoni och täcker 99,8% av Sveriges yta.

Halebop är en operatör som ägs av Telia och grundades år 2000 men förvärvades av Telia redan 2001. Sen december 2007 så erbjuder Halebop både mobilabonnemang och kontantkorts lösningar.

Telia och Halebop är kända för sina nöjda kunder och sitt snabba nät. Dem erbjuder abonnemang och kontantkort till alla åldrar i alla situationer.

Läs mer om mobilabonnemang ifrån Halebop

Tele2 / Comviq

TELE2 är med sina 4,5 miljoner användare i Sverige våran näst största mobiloperatör, men dem är dessutom verksamma i 8 andra länder utanför Sverige.

TELE2 är ett börsnoterat företag som ägs till största delen av Kinnevik och startades även av Kinneviks största ägare Jan Stenbäck år 1993.

Comviq startades 1981 som ett alternativ till Televerket, och utvecklades under 90-talet till en av dem största operatörerna vi har idag. 1997 slogs Comviq ihop med TELE2 och dem fick det gemensamma namnet TELE2Comviq. Comviq var dem första med att lansera kontantkortet och är nu ett bolag som ägnar sig helt åt kontantkort för TELE2.


TELE2 och Comviq har ett stort utbud på abonnemang och kontantkort med mängder av erbjudanden med nya telefoner och andra smarta lösningar på abonnemang.

Läs mer om mobilabonnemang ifrån Comviq

My Beat

My Beat är en ny mobiloperatör som valt att göra det enkelt för sina kunder. Med en väldigt bra kundtjänst som du kan nå både via facebook, mail, telefon och via deras hemsida så har du alltid någon att prata med när du stötet på problem.

My Beat har valt att erbjuda sina kunder ett brett utbud av mobilabonnemang och prisplaner, allt ifrån små och billiga till stora och prisvärda mobilabonnemang. Du kan även få olika rabatter om du tex tecknar upp hela familjen på mobilabonnemang ifrån My Beat.

Läs mer om mobilabonnemang ifrån My Beat

Tre / Hallon

Hi3G Access (mer känt som 3 ”Tre”) lanserades på den Svenska marknaden 1999 och är nu Sveriges snabbast växande och tredje största mobiloperatör. Hi3G Access ägs av Hutchison-Whampoa Limited i Hongkong och Svenska Investor. Tre har verksamhet I både Sverige och Danmark och tidigare hade dem även i en marknads andel I Norge men där är dem inte verksamma längre.

3 har i sitt nya och moderna nät 7400 basstationer som når ut till 98,5% av Sveriges befolkning.

Tre snabbast i hastighetstest enligt analysfirman Open Signal 3 har alltid varit kända för sitt snabba nät och var första mobiloperatör att lansera 3G nät.

Hallon är en mobiloperatör som lanserades 2013 och ägs av Hi3G Access. Både Tre och Hallon erbjuder Kontantkort och mobilabonnemang i sina utbud.

Läs mer om mobilabonnemang ifrån Tre Läs mer om mobilabonnemang ifrån Hallon

Telenor / Vimla

Telenor är ett av Norges största börsnoterade företag och Sveriges tredje största mobiloperatör med sina 34000 anställda. Allting började 1855 med namnet Norges telegrafverk, Norges motsvarighet till svenska Televerket.

1969 bytte dem även namn till Televerket, men när det omstrukturerades till statligt aktiebolag 1994 så bytte dem ännu en gång namn till det nuvarande namnet Telenor. Fram till 1998 hade Telenor monopol på privat telefoni.

Med fria samtal, sms, mms, och gratis molnlagrings tjänst så är Telenor ett av dem populäraste alternativen på marknaden. Telenor erbjuder även kundtjänst dygnet runt, och kommer hela tiden med nya heta erbjudanden som att du t.ex. kan få en ny telefon varje år utan extra kostnad.

Telenors egna systeroperatör med namnet Vimla är en ganska så ny mobiloperatör på marknaden. Med ett abonnemang ifrån Vimla så får du ta del av Telenors kraftiga mobilnät till ett billigare pris

Läs mer om mobilabonnemang ifrån Telenor Läs mer om mobilabonnemang ifrån Vimla

Virtuella operatörer

Att äga sitt egna nät är självklart mycket dyrt och inget alla operatörer kan ha råd med. Vi har idag fyra stycken operatörer i Sverige som äger sina egna nät, det är Tele2, Tre, Telia och Telenor. Utöver dem fyra så har vi en mängd så kallade virtuella operatörer som hyr in sig på en viss data mängd hos t.ex Telia. Utbudet av virtuella operatörer rusade på marknaden år 2000 efter att nya lagar om tillgång till mobilnät infördes.

Idag finns det bara ett par stycken virtuella operatörer kvar och dem flesta ägs av dem större operatörerna.

Dem virtuella operatörerna kan ofta ge bättre priser i sina kampanjer och erbjudanden på mobilabonnemang, men å andra sidan har dem inte ett så stort utbud av telefoner att kombinera med sina mobilabonnemang.


Här har vi listat dem populäraste virtuella operatörerna på marknaden nu.


Det strömmar hela tiden till nya virtuella operatörer med jämna mellanrum då mobilmarknaden för många är väldigt lönsam. Detta gör att listan ovan och nedan inte behöver vara komplett.


Ovanför så har vi som sagt listat dem populäraste virtuella operatörerna och nedanför så listar vi dem mindre populära virtuella operatörerna som inte så många känner till men som ändå finns på marknaden.


Vimla

Vimla är en lågprisleverantör av mobilabonnemang som ägs av Norska Telenor. Vimlas löfte till sina kunder är att man alltid ska kunna ringa, sms:a och mms:a gratis utan öppningsavgifter inom Sverige och alltid ha 1GB gratis surf. Bindningstider är aldrig något du behöver fundera över när du är kund hos Vimla, för du kan när som helst avluta ditt abonnemang.

Positivt med Vimla är att dem har internet support och du behöver inte sitta i långa telefonköer innan du får hjälp, du kan även behålla oanvänd mobilsurf, samtal och meddelanden till kommande månad.


Vimlas billigaste fast pris abonnemang

- 150 kronor/månad
- Fria samtal
- Fria sms
- 1 GB surf (i 4G)
- Ingen uppsägningstid
- Övrigt: Den som värvar vänner eller blir värvad får 10 kronor i rabatt på abonnemanget per värvad vän.

Läs mer om mobilabonnemang ifrån Vimla

Fello

Mobiloperatören Fello lanserades av två stycken syskon som hade tröttnat på dyra och krångliga mobilabonnemang. Fello lanserade under 2015 sitt första abonnemang till mobiltelefoner och surfplattor.Du ringer, sms:ar och mms:ar alltid hur mycket du vill, och någon bindningstid finns det inte heller. Fello använder Telia’s 2G, 3G och 4G nät och du får som kund därför Sveriges bästa täckning hos Fello. Det enda du behöver tänka på är hur mycket surf du behöver till ditt abonnemang.För seniorer och studerande är Fello ett riktigt bra alternativ då alla pensionärer och studenter får dubbel mängd surf på sina mobilabonnemang helt utan extra kostnad.


Fellos billigaste fast pris abonnemang

- 145 kronor/månad
- Fria samtal
- Fria sms
- 1 GB surf (i 4G)
- Ingen uppsägningstid
- Övrigt: Pensionärer och studenter får dubbel surf mängd

Läs mer om mobilabonnemang ifrån Fello

Hallon

Hallon är en populär mobiloperatör som lanserades 2013 av Hi3G Access (mer känt som 3 ”Tre”). Eftersom dem sänder i Tre´s mobilnät så kan dem erbjuda Sveriges bästa täckning.Alla studerande och pensionärer (55+) har 50kr rabatt på samtliga abonnemang hos Hallon.

Hos Hallon kan du teckna ett mobilabonnemang även fast du har betalningsanmärkningar, och det kan därför vara ett passande alternativ till ett kontantkort för dig som vet med dig ha svårt att få teckna ett mobilabonnemang.

Du kan här jämföra och läsa om Hallon som mobiloperatör och deras abonnemangsformer. Vi listar även aktuella erbjudanden och kampanjer som rör Hallon som mobiloperatör. Se alla kampanjer här.


Hallons billigaste fast pris abonnemang

- 149 kronor/månad
- fria samtal
- fria sms
- 2 GB surf (i 4G)
- Ingen uppsägningstid
- Övrigt: Hallon har ett abonnemang med 60 samtal och fria sms för 99 kronor/månad.

Läs mer om mobilabonnemang ifrån Hallon

Halebop

Halebop är en operatör som startade sin verksamhet år 2000 innan dem blev uppköpta av Telia 2001, och det var inte förrän mars 2002 som dem släppte sitt första kontantkort.

Halebop är en virtuell operatör som ägs av Telia Sonera och hyr in sig på deras nät men är alltså inte ett dotterbolag till Telia. Eftersom Halebop använder sig utav Telias nät så kan du dra nytta av det bästa i två världar. Telias högkvalitativa nät och Halebops låga pris.

Halebop erbjuder billiga och prisvärda mobilabonnemang och kontantkort som passar alla.


Halebops billigaste fast pris abonnemang

- 269 kronor/månad
- fria samtal
- fria sms
- 6 GB surf (i 4G)
- 3 mån uppsägningstid
- Övrigt: Halebop har ännu inget abonnemang utan uppsägningstid.

Läs mer om mobilabonnemang ifrån Halebop