Vilket abonnemang med mobil är billigast?

Idag är det vanligt att vi köper våra mobiltelefoner genom att teckna ett mobilabonnemang där mobilen ingår, och med bindningstid på exempelvis 12 eller 24 månader. Det kräver dock att du verkligen undersökt dina alternativ noga innan du tecknar ett sådant avtal, eftersom det inte är roligt att vara fast i ett abonnemang med bindningstid som du inte är nöjd med, samtidigt som du i efterhand upptäcker att det fanns bättre alternativ till en mindre kostnad.


Vi ska här gå igenom vad som är viktigt att tänka på innan du tecknar ett mobilabonnemang med mobil, för att göra den bästa möjliga affären.


Hallon mobilabonnemang

 • Senaste mobilerna från Apple, Samsung och Huawei
 • Spara oanvänd surf
 • Samtal & SMS ingår

Läs mer om Hallon abonnemang

Comviq mobilabonnemang

 • Ett bra utbud av nya mobiler
 • Sveriges billigaste fastpris abonnemang
 • Surfa i upp till 80 Mbit/s i 4G-nätet

Läs mer om Comviq abonnemang

Halebop mobilabonnemang

 • Stort utbud med nya mobiltelefoner och reloved
 • Sveriges bästa täckning, delar nät med Telia
 • Behåll oanvänd surf

Läs mer om Halebop abonnemang

Chilimobil mobilabonnemang

 • Mobilnät hos Tre
 • Fri surf
 • Senaste modellerna från iPhone - Nya och Reloved

Läs mer om Chilimobil abonnemang

Tre mobilabonnemang

 • Stort utbud av nya mobiltelefoner
 • Fri musikstreaming
 • Schyssta deals till dig mellan 18-27 år

Läs mer om Tre abonnemang

Telenor mobilabonnemang

 • Stort utbud av nya mobiler
 • Surfa som hemma i 41 länder
 • Samla familjen

Läs mer om Telenor abonnemang

Tele2 mobilabonnemang

 • Sveriges näst största operatör
 • Täcker 99% av svenska hushåll
 • Stort utbud av nya mobiltelefoner

Läs mer om Tele2 abonnemang

Telia mobilabonnemang

 • Sveriges bästa täckning
 • Stort utbud av nya mobiler
 • Bland dom högsta surfhastigheterna

Läs mer om Telia abonnemang


 

Att tänka på vid köp av abonnemang med mobil

 

Att skaffa ett mobilabonnemang med mobil är ett smidigt sätt att både få en ny telefon och ett abonnemang till bra pris. Det är dock viktigt att vara medveten om vad du binder upp dig på. Mobiltelefonen och abonnemanget kopplas ihop och du betalar en månadskostnad, dels för abonnemanget och dels för avbetalning av telefonen. Således blir bindningstiden avbetalningsperioden, ofta mellan 12 eller 24 månader. 

 

Dessutom tillkommer ofta en uppläggningsavgift, och i vissa fall är mobiltelefonen operatörslåst och kan därför inte användas med andra operatörers simkort. Det är med andra ord inte lika enkelt att hoppa mellan olika operatörer och abonnemang när en mobil ingår i abonnemanget, som det är att byta abonnemang när du från början äger mobilen och den inte är operatörslåst. 

 

abonnemang med mobil


Det är därför viktigt att jämföra de olika operatörernas erbjudanden och fundera på vad just du har för behov, och hur mycket du är beredd att betala. Du bör också titta på de olika mobiloperatörernas täckningskartor innan du tecknar ett nytt abonnemang, för att säkerställa att täckningen är god på den plats där du bor och tänker använda telefonen mest.

 

Vilken mobil ska jag välja?

 

Du bör fundera på vad du är beredd att betala för en telefon, eftersom du kommer att betala av den i många fall upp till två år. Den allra modernaste och dyraste telefonen idag kommer inte att vara värd lika mycket om ett till två år, samtidigt som du kommer att betala samma pris för den månad efter månad. Så att i förväg räkna ut totalkostnaden för abonnemanget med telefon kan vara välinvesterad tid.


Fundera på om du verkligen behöver den allra dyraste telefonen, eller om en billigare telefon räcker för dina behov. Hos vissa operatörer kan du till och med köpa abonnemang med en begagnad mobil (i att från nyskick till tydliga tecken på användning) vilket gör att kostnaden blir mycket mindre. På så sätt kan du få en bra mobiltelefon som hade varit mycket dyrare om du köpt den helt ny.

  

Vilka abonnemang med mobil är billigast?

 

Många operatörer, exempelvis Comviq, Telenor, Telia, Tele2 och Tre, erbjuder alla mobilabonnemang med mobil, och det är även hos dem som du kan köpa de allra senaste mobiltelefonerna till ditt abonnemang, antingen genom att köpa telefonen direkt eller att dela upp betalningen på upp till 24 månader, som då blir bindningstiden. 


Operatörerna har ofta tidsbegränsade erbjudanden som kan vara prisvärda i jämförelse med att köpa mobil och abonnemang separat, men för den som är intresserad av billigare alternativ som finns operatörerna:

 

 • Hallon
 • Chilimobil
 • Halebop

 

 

iphone android

Svenskar gillar Apples mobiltelefoner

 

Enligt en rapport från Konkurrensverket föredrar svenskarna att använda Apples iPhone med operativsystemet iOS, än telefoner med operativsystemet Android. Detta är ovanligt ur ett globalt perspektiv då Android har mycket fler användare än iOS generellt. 


Apples mobiler anses vara av hög kvalitet och användarvänliga, dock ofta dyrare än konkurrenterna. Som tidigare nämnt så erbjuder några operatörer renoverade modeller av iPhone vilket gör att även den som inte vill betala mycket för mobil och abonnemang kan äga en Apple-telefon med det mesta använda operativsystemet på den svenska marknaden. Det är ju förstås en smaksak vad man föredrar, och för de som tycker bättre än Android finns det exempelvis renoverade Samsung-telefoner också att köpa tillsammans med abonnemang. Hos MyBeat går det även att hitta renoverade telefoner av märket Doro, vilket är särskilt populärt bland äldre som vill ha en telefon med enklare funktionalitet.

Vanliga frågor och svar om mobilabonnemang med mobil


Är det bindningstid på mobilabonnemang med mobil?

Ja, det är i princip alltid bindningstid när du köper ett mobilabonnemang med en mobil. Det finns undantag om du betalar hela mobilen direkt i stället för att välja att delbetala men det skiljer sig lite mellan olika operatörer.


Hos vilka mobiloperatörer kan jag köpa till en mobil på mitt abonnemang?

Vi har samlat all information på vår sajt om vilka mobiloperatörer där du kan köpa till en mobil vid beställning av abonnemang.


Är det billigare att köpa ny telefon till ett abonnemang än separat?

Vill du ha telefonen så billigt som möjligt tjänar du oftast på att köpa telefonen separat eller om du direktbetalar den i stället för att dela upp betalningen. Har du inte råd men behöver en ny telefon kan det så klart vara ett alternativ att bara betala lite i taget även om slutsumman blir lite dyrare.


Kan jag byta operatör medan jag har en mobiltelefon på avbetalning?

Om du har köpt mobiltelefonen tillsammans med ett abonnemang är ofta mobilen operatörslåst hela bindningstiden och då går det inte att byta mobiloperatör.


Vilka operatörer har de senaste mobiltelefonerna?

De flesta operatörerna har de senaste modellerna men vi har samlat alla på vår sajt där du kan läsa mer om vilka typ av mobiler operatörerna erbjuder.