One Plus 3 i hårdtest

One Plus 3 i hårdtest

Nu testar vi senaste versionen av OnePlus nämligen OnePlus3

 

Modeller som denna gör att man ställer sig frågan om Apple och Samsung faktist är dem två självklara valen när man ska inhandla en ny telefon.

 

För två år sedan när OnePlus lanserade sin första mobiltelefon One, en telefon i toppklass men till priset av ett skärmbyte på en Apple enhet. Detta var ett steg i OnePlus marknadsföring, att till en början sälja sin modell till en bråkdel av konkurrenternas priser och med en extremt låg vinstmarginal så byggde dem upp ett gott rykte och blev fort igenkända på marknaden för mobiltelefoner. Ett annat steg i deras marknasföring var systemet med inbjudningar som innebär att inte vem som helst kan köpa deras modell. Nu två år senare är vi framme vid OnePlus3 och företaget är i dagsläget en väl etablerad konkurrent till Apple och Samsung med gott rykte och stora planer inför framtiden. Man säljer fortfarande enbart sina telefoner genom sin webbsida www.oneplus.net men man har gått ifrån sin modell med inbjudningar. Även priser har på sikt ökats för att närma sig konkurrenterna men är fortfarande enbart hälften av konkurrenternas priser. Men i takt med att försäljningen ökat, priserna ökat så har även kvaliteten ökat. Med en helgjuten metallbaksida och en framsida i glas med avrundande kanter så är deras senaste model OnePlus 3 mycket hetare än deras föregångare.

 

OnePlus3 är väldigt lik en HTC men till skillnad från HTC så ligger den mycket skönare i handen.

Eftersom 5,5” skärm är det populäraste måttet på telefonerna i Kina och framförallt där deras största kundkrets finns så håller man fast vid dem måtten för att inte göra kunderna besvikna. Varför ändra på ett vinnande koncept? Men även fast den är lite större än en vanlig iphone 7 så känns den lika smidig att hantera till skillnad från Iphone 7 plus som för mig är lite i största laget.

 

Genom att man kunnat kapa marginalerna runt skärmen rejält så är den för en så pass stor telefon väldigt lätt och smidig. 

 

En viktig detalj i OnePlus3s design är en sliderknapp som innefattar tre lägen. Denna används för att växla mellan prioriterat läge och tyst läge. En detalj som är väldigt bra att ha. Den saknar däremot en kameraknapp men det finns flera olika alternativ för att navigera till kameran även med telefonen i låst läge. I botten finner man telefonens enda högtalare utformad som fronten på en bil dvs en grill. Högtalaren i OnePlus3 levererar bland det högsta ljudet bland dagens mobiltelefoner även om det inte är speciellt klart och kvalitativt ljud så är det iallfall väldigt högt.

 

En svaghet som vi fort finner i deras design är kameran som sticker väldigt långt ut ifrån baksidan till skillnad från sina konkurrenter och något dem borde fokusera på till nästa modell.

När du startar telefonen så får man flera olika val, du kan bland annat välja mellan Googles tangentbort och Swiftkey något som man inte finner hos konkurrenterna. Man kan även ställa in olika gester på skärmen för att kunna få åtkomst till funktioner i telefonen medans skärmen är släckt i låst läge. Rita en ring för kameran, dubbelknacka för att starta telefonen osv. Gillar du funktioner så är detta telefonen för dig.

 

Fingeravtrycksläsaren är integrerad i skärmen och fungerar väldigt bra enligt oss på Mobilpart.

Den reagerar väldigt fort och både väcker skärmen och låser upp den som det ska vara. Utöver det finns två stycken kapacitiva knappar som du kan välja om dem skall agera som bakåt och programvalsknappen och du har även möjlighet att ställa in vilka funktioner som skall finnas när man håller in knappen länge och dubbelklick.

 

Skärmen som sitter monterad är av Amoled typ, som innebär att den har lägre batteriförbrukning och att kvaliteten inte ändras när man vinklar skärmen i olika vinklar. Nackdelen med en amoledskärm brukar dock vara att skärmkvaliteten kan vara lite sämre genom att det är svårt att ge korrekt färgåtergivning. På OnePlus3 är färgerna ganska onaturliga och grälla. I vanliga fall går detta att återgärda i inställningarna genom att välja ett neutralare färgläge men på OnePlus3 finns inte denna funktionen, det enda man kan ställa in är färgbalansen som dessvärre inte hjälper den här gången. Ett annat minus med OnePlus3 är att upplösningen kommer i 1920 x 1080 men är inget stort problem även fast att det finns skärmar i denna storleken med högre upplösning, däremot innebär lägre upplösning att färre pixlar behöver att byta plats med varrandra och ger en högre prestanda till telefonen.

 

 

Prestanda

När det kommer till prestanda så presterar OnePlus3 bäst resultat i nästan alla våra tester vilket är väldigt imponerande. Det beror främst på något som kallas Snapdragon 820 som är chipsetet i telefonen som man lyckats kyla väldigt effektivt även när telefonen belastas väldigt hårt och det 6 Gigabyte stora arbetsminnet försämrar inte direkt prestandan heller. Detta är något som ingen av dem andra konkurenterna här i Sverige sitter inne med. När telefonen först lanserades så fick dem mycket klagomål på att det 6 Gigabyte stora arbetsminnet var överdrivet och aldrig användes fullt ut, men genom en uppdatering så korrigerade man detta och fick då kritik för att batteritiden var för dålig. Vi har dock inte upplevt några av dessa problem under våra tester utav denna telefonmodellen. Vi kan efter våra tester konstatera att vi aldrig mött någon sådan bra prestanda i en mobiltelefon förut och att bläddra mellan olika program går extremt snabbt. Batteri tiden är det absolut inget fel på heller och vid hård testning så laddas batteriet ur i samma takt som vilken exklusiv mobiltelefonmodell som helst. Däremot när man tittar på film så får vi känslan av att batteritiden klarar av mycket längre filmer än sina konkurrenter och att titta på en långfilm i telefonen på en och samma laddning är inga problem man stöter på med en OnePlus3. Med snabbladdaren som medföljer kan du ladda upp ditt batteri till 50% på en halvtimme och ladda fullt på ungefär en och en halv timmes tid. Även lagringsminnet på denna lur är väldigt gott tilltaget och med 64GB lagringsminne kommer man väldigt långt, dock är det enbart 51,6 Gigabyte som återstår till användaren att bruka efter att alla nödvändiga program är installerade men det är fortfarande helt okay med tanke på priset som telefonen säljs för. Nackdelen med lagringen är att du inte har någon möjlighet att öka lagringsutrymmet då plats för minneskort saknas, men däremot har den funktion för dubbla simkort som däremot är en väldig fördel för många användare.

 

Så det finns fortfarande endel saker man skulle kunna arbeta hårdare på till nästa modell, bättre färger i skärmen och större lagringutrymme är två av dem främsta sakerna dem bör förbättra.

 

Vill du veta mer om Oneplus 3, dra iväg ett mail till oss via hemsidan www.mobilpart.se