Vilket abonnemang är billigast för seniorer?

 

För äldre personer finns det flera mobilabonnemang till rabatterat pris att ta del av. I den här artikeln ska vi gå igenom vilka alternativ som finns och hur det funkar.

 


Hallon mobilabonnemang

 • Seniorrabatt från 55+
 • Spara oanvänd surf
 • Samtal & SMS ingår

Läs mer om Hallon abonnemang

Vimla mobilabonnemang

 • Seniorabonnemang från 55+
 • Spara oanvänd surf i ett år
 • Tipsa en vän om Vimla och få rabatt

Läs mer om Vimla abonnemang

Comviq mobilabonnemang

 • Inga bindningstider
 • Seniorabonnemang från 55+
 • Surfa i upp till 80 Mbit/s i 4G-nätet

Läs mer om Comviq abonnemang

Fello mobilabonnemang

 • Abonnemang, till ett lågt pris
 • Sveriges bästa täckning i Telias nät
 • Seniorrabatt från 55+

Läs mer om Fello abonnemang

Chilimobil mobilabonnemang

 • Mobilnät hos Tre
 • Seniorer får rabatt på alla abonnemang
 • Viaplay ingår kostnadsfritt i 2 mån

Läs mer om Chilimobil abonnemang

Karma mobil mobilabonnemang

 • Mobilnät hos Telenor
 • Din ålder i rabatt första månaderna
 • Enkelt och tryggt

Läs mer om Karma mobil abonnemang

Tellus Mobil mobilabonnemang

 • Spara surf i 90 dagar
 • Seniorrabatt från 55+
 • Använder Tele2s nät

Läs mer om Tellus Mobil abonnemang

Tele2 mobilabonnemang

 • Sveriges näst största operatör
 • Täcker 99% av svenska hushåll
 • Pensionärsabonnemang 65+

Läs mer om Tele2 abonnemang


Vad innebär seniorrabatt?

 

Senior- eller pensionärsabonnemangen i sig skiljer sig inte vanligtvis från vanliga abonnemang, förutom prismässigt. Det är med andra ord samma upplägg som vanligt, med en fast abonnemangssumma med datamängd, samtal och sms. Precis som vanligt så har de flesta av dessa rabatterade abonnemang ingen bindningstid, och det är således lätt att byta abonnemang om man inte är nöjd.

 

Vem har rätt till rabatten?

 

Kraven för att kunna få rabatten skiljer sig en hel del åt mellan olika operatörer.  Hos många operatörer kan alla över 55 år få ta del av rabatterade abonnemang. Hos andra går gränsen vid 65. I de fallen är det med andra ord inget krav på att vara pensionär, utan alla över en viss ålder har rätt till rabatten. Det är vanligtvis ingen avancerad process, utan det räcker med att födelsedatumet registreras när abonnemanget tecknas, så aktiveras seniorrabatten. De större operatörerna hade tidigare någon form av seniorrabatt på sina ordinarie priser, men många har tagit bort detta för att förenkla sina abonnemang. Det är numera vanligare med rabatt för pensionärer och seniorer hos de redan billiga lågprisoperatörerna. Här kan du hitta bra rabatter för dig som är 55+ eller 65+:

 

 • Hallon
 • Vimla
 • Fello
 • Comviq
 • Tele2

 

Seniorabonnemang måste dock tecknas separat, vilket betyder att om man redan har ett mobilabonnemang så måste det avslutas innan seniorrabatt kan tecknas, såvida man inte vill ha två abonnemang förstås, men det är ju en onödig extrakostnad. Är det fortfarande bindningstid kvar på abonnemanget måste den löpa ut innan ett abonnemang med seniorrabatt tecknas, men har abonnemanget ingen uppsägningstid går det att byta snabbt och enkelt. 

 

seniorabonnemang

 

Vilket abonnemang med seniorrabatt är mest prisvärt?

 

Det kan vara svårt att hitta rätt bland den uppsjö av operatörer och mobilabonnemang som finns på marknaden. De välkända och stora operatörerna kanske erbjuder en trygghet, men faktum är att de mindre virtuella operatörerna ofta fungerar minst lika bra. Det många inte vet är att de mindre operatörerna faktiskt delar nät med de stora operatörerna och kan därför erbjuda lika bra täckning. Det är därför en bra idé att fundera över vad det är du egentligen behöver innan du bestämmer dig för ett abonnemang. 

Att de mindre operatörerna kallas "virtuella" beror på att de inte använder sig av egna dedikerade nät, deras abonnemang tecknas via internet, de har även sin kundsupport via nätet och supporten erbjuds ofta genom chatt istället för samtal. Det går med andra ord inte heller att besöka fysiska butiker för att få råd och hjälp om något krånglar. För många äldre är det viktigt med den fysiska kontakten för att känna sig trygg, medan yngre i större utsträckning väljer bort den typen av service. 


Om det inte är en viktig faktor så finns det inget med de virtuella operatörernas seniorerbjudande som fungerar sämre. Istället finns det mycket pengar att spara på att teckna abonnemang hos dem, vilket förstås är välkommet hos många pensionärer. Dessutom har de ingen bindningstid vilket gör att man tryggt kan prova ett abonnemang och sedan lätt säga upp det om det är något som inte är till belåtenhet.

 

I övrigt är det individuella faktorer som bestämmer vilket abonnemang som är passar bäst. Det handlar om vilka behov just du har, vissa behöver mer datamängd i sitt abonnemang, medan andra nästan aldrig kopplar upp sig på nätet vi mobilen, eller bara gör det sporadiskt. Vissa behöver bara det allra mest grundläggande abonnemanget, medan andra vill kunna ringa utlandssamtal till ett rabatterat pris. Så det är viktigt att fundera på hur ens behov ser ut innan man bestämmer sig för en operatör. 


Det är också bra att titta på de olika mobiloperatörernas täckningskartor innan man bestämmer sig för att teckna ett nytt abonnemang, för att säkerställa att täckningen är god på den plats där man bor.

 

 

Pensionärer konsumerar viss digitalmedia oftare än yngre

svenska pensionarer

 

I rapporten "Svenskarna och internet" uppmärksammas att personer mellan 55 och 65 år är flitigare ljudbokslyssnare på daglig basis än ungdomar och vuxna upp till 35 år. Pensionärer läser dessutom mer frekvent dagstidningar digitalt än vad studenter gör. Pensionärer är dock alltjämt även de högsta konsumenterna av traditionell media (tv, dagstidningar, böcker, radio). 


Bara 18 procent av pensionärer läser e-böcker, men bland samtliga målgrupper är snittsiffran å andra sidan inte högre än 28 procent, så det är ändå inte särskilt stor skillnad. 60 procent av de uppkopplade pensionärerna använder någon form av sociala medier, främst Facebook och Instagram.

 

Det är tydligt att internet och den digitala livsstilen även inkluderar äldre personer idag, och att de till och med är flitigare konsumenter av viss digitalmedia än den yngre generationen. Många äldre idag är alltså frekventa användare av internet och digitala tjänster, och kan därför säkert också känna sig bekväma med att prova på någon av de virtuella operatörerna som vi skrivit om i den här artikeln. 


Det kan i slutändan bli många kronor över i plånboken varje månad om man tar sig tiden läsa på och jämföra operatörer innan man bestämmer sig för att teckna ett abonnemang


Vanliga frågor och svar om abonnemang för seniorer


Vilka mobiloperatörer har seniorabonnemang?

Det finns några stycken seniorabonnemang på marknaden och vi har inne på vår sajt samlat alla operatörer med särskilda abonnemang för seniorer.


Hur gammal måste man vara för att teckna pensionärsabonnemang?

De allra flesta kräver att du har fyllt 55 år men det finns några operatörer som erbjuder seniorrabatt för dem som fyllt 65.


Vilket abonnemang för seniorer är billigast?

Det finns många bra rabatter för seniorabonnemang men vilket av dem som blir billigast beror lite på hur mycket surfmängd du behöver varje månad. Försök ta reda på hur mycket surf du behöver och jämför därefter priserna mellan abonnemangen.


Vilken mobiloperatör erbjuder bäst täckning?

Störst chans för bäst täckning kan man få med Telia eftersom de har bäst utbyggt nät men täckningen kan ändå vara bättre hos någon annan operatör beroende på var du bor. Vi har samlat alla mobiloperatörers täckningskartor på vår sajt för att du enkelt ska kunna se vad de olika operatörerna kan erbjuda för täckning.


Är det bindningstid på seniorabonnemang?

De allra flesta seniorabonnemang saknar bindningstid och är något du enkelt kan kontrollera när du har bestämt dig för ett mobilabonnemang.