Vilket abonnemang är billigast för studenter?

Det är ingen hemlighet att studenter ofta får vrida och vända på slantarna. När det kommer till mobilabonnemang behöver dock kostnaden inte vara något större problem. Idag finns det många abonnemang med särskilda rabatter för den som studerar, som erbjuder både telefoni och data till priser som räddar svenska studenter från allt för många middagar bestående av nudlar. Här nedan presenterar vi de billigaste alternativen närmare.


vimla bäst erbjudande

Hallon mobilabonnemang

 • För studenter mer surf och rabatt
 • Spara oanvänd surf
 • Samtal & SMS ingår

Läs mer om Hallon abonnemang

Vimla mobilabonnemang

 • Studenterbjudande med mer surf och rabatt
 • Spara oanvänd surf i ett år
 • Tipsa en vän om Vimla och få rabatt

Läs mer om Vimla abonnemang

Halebop mobilabonnemang

 • Studentrabatt
 • Sveriges bästa täckning, delar nät med Telia
 • Behåll oanvänd surf

Läs mer om Halebop abonnemang

Fello mobilabonnemang

 • Endast ett abonnemang, till ett lågt pris
 • Sveriges bästa täckning i Telias nät
 • För studenter mer surf och rabatt

Läs mer om Fello abonnemang

Comviq mobilabonnemang

 • Inga bindningstider
 • Studenterbjudande med rabatt
 • Surfa i upp till 80 Mbit/s i 4G-nätet

Läs mer om Comviq abonnemang

Telia mobilabonnemang

 • Sveriges bästa täckning
 • Ungdomsrabatt för dig som är yngre än 28 år
 • Bland dom högsta surfhastigheterna

Läs mer om Telia abonnemang


Teckna ett studentabonnemang

 

Flera operatörer har abonnemang med rabatterade priser för unga och studenter. För dig som studerar och vill teckna ett studentabonnemang brukar det vanligtvis gå till så att du antingen tecknar abonnemanget via ett erbjudande från Studentkortet eller Mecenat, eller direkt på mobiloperatörens hemsida. Då kommer personnumret att kontrolleras via Studentkortets register.

 

Studentabonnemangen i sig skiljer sig i regel inte från vanliga abonnemang, förutom prismässigt. Det är med andra ord samma upplägg som vanligt, med en fast abonnemangssumma med datamängd, samtal och sms. Precis som vanligt så har de flesta av dessa rabatterade abonnemang ingen bindningstid, och det är således lätt att byta abonnemang om du inte är nöjd. 

 

student abonnemang

 

Vilka studentabonnemang är mest prisvärda?

 

Många operatörer har någon form av studenterbjudande som ger rabatt på abonnemangskostnaden, men priserna skiljer sig ganska mycket åt.


De mindre operatörerna delar nät med de stora operatörerna och kan därför erbjuda lika bra täckning. 


De mindre, virtuella operatörernas abonnemang tecknas på nätet och de har sin kundsupport via nätet, så supporten erbjuds ofta genom chatt istället för samtal. Det går med andra ord inte heller att besöka fysiska butiker för att få råd och hjälp om något krånglar. Om det inte är en viktig faktor så finns det inget med de virtuella operatörernas abonnemang som fungerar sämre. Istället finns det mycket pengar att spara på att teckna abonnemang hos dem, vilket får anses vara mycket prisvärt för en student. 


Dessutom erbjuder de flesta av de här operatörerna ingen bindnings- eller uppsägningstid vilket gör att man tryggt kan prova ett abonnemang och sedan lätt säga upp det om det är något som inte är till belåtenhet. Möjligheten att spara oanvänd datamängd är en annan positiv sak som erbjuds av många av de virtuella operatörerna. Som student kanske du ofta är uppkopplad på wifi-anslutning i skolan eller hemma, och därför inte alltid använder all datamängd som ingår i abonnemanget, därför är det bra att kolla upp vilka operatörer som erbjuder möjligheten att spara surf. 

För att undvika missnöje är det också viktigt att titta på de olika mobiloperatörernas täckningskartor innan du bestämmer dig för att teckna ett nytt abonnemang, för att säkerställa att täckningen är god på den plats där du bor.

 

Operatörer med särskilda abonnemang för studenter

 

De operatörer som erbjuder särskilt billiga studentabonnemang är:

 

 • Hallon
 • Vimla
 • Halebop
 • Fello
 • Comviq
 • Telia

 

Samtliga operatörer är billiga, men de har också ibland erbjudanden som gör dem extra attraktiva för studenter som vill betala så lite som möjligt och ändå få ut mycket av sitt abonnemang. Dagsaktuella erbjudanden hittas på operatörernas respektive hemsidor. 


Av de listade operatörerna är det bara Halebop som har bindningstid (en månad) medan de andra är utan bindningstid, så det går att byta mellan operatörerna enkelt om det är något som krånglar (dock kan uppsägningstid förekomma). Vissa operatörer är billigare än andra, beroende på om det är en stor datamängd eller fria samtal och sms som prioriteras. Det är med andra ord de individuella behoven som styr vilket abonnemang som är mest prisvärt, men generellt är de små operatörerna billigare än de större oavsett. Halebop, Hallon, Vimla och Fello erbjuder dessutom möjligheten att spara oanvänd surf.

 

Studenter vänder sig till Wikipedia för information

studerande

 

Enligt rapporten "Svenskarna och Internet" som gjordes av Internetstiftelsen 2019, är studenter de som använder Wikipedia mest av alla grupper i samhället. Hela 94 procent vänder sig till online encyklopedin för att hitta information. Samtidigt är ungdomar generellt mer källkritiska än äldre personer enligt samma rapport. Bland studenter är det över 90 procent som anser att internet är en viktig del av deras studier. 


Vidare använder studerande som är födda på 00- och 90-talet enligt statistiken dagligen chatt samt video- och telefonsamtal över internet i högra utsträckning än andra grupper i samhället, vilket skulle kunna tyda på att den här formen av kommunikation kommer att bli allt vanligare i framtiden när de som studerar blir äldre och tar med sig de verktygen ut på arbetsmarknaden. 


På sikt kanske chatt kommer att bli vanligare än e-post även på arbetsplatser, samtidigt som vanan att ringa videosamtal gör att möten i större i utsträckning kommer att hållas via videosamtal. Att telefonsamtal över internet också är vanligare bland gruppen studerande tyder också på att de traditionella telefonsamtalen kommer att minska i framtiden.


Det är alltså tydligt att internet spelar en betydande roll för många studerande, både i skolarbetet och i kommunikationen med varandra.


För många studenter är därför datamängden viktigare än att kunna ringa många samtal och skicka sms via telefonnätet, och då passar det bra att kunna välja bland flera av de mindre operatörernas studentabonnemang som kan erbjuda en större surfmängd till ett bra pris, samt möjligheten att spara oanvänd surf.