Mobiltäckning

Här kan du se täckningskartorna för alla operatörer. Som du kan se är täckningen väldigt jämnlik hos de flesta operatörerna, för att få mer exakta täckningskartor så kan du klicka dig in på respektive operatörs hemsida via en av länkarna. Som du även kan se så har de flesta operatörer ganska dålig täckning i norrland då alla operatörerna prioriterar nedre delen av Sverige. Men bor du i en storstad så märker du i stort sett ingen skillnad på de olika operatörerna.


Vimla mobiltäckning.

Vimla

Vimla är en underoperatör av Telenor och använder sig därför av Telenors mobilnät
där dem verkar väldigt snabbt och problemfritt.

Fullständig täckningskarta

Hallon mobiltäckning.

Hallon

Hallon är en billig operatör som tillhör mobiloperatören 3 och använder sig utav
deras nät och har därför full god täckning i nedre delen av Sverige.

Fullständig täckningskarta

Chilimobil mobiltäckning.

Chilimobil

Chilimobil är en ny lågprisoperatör och de har valt att använda sig av Tres
mobilnät vilket ger samma täckning som för Tres kunder.

Fullständig täckningskarta

Karma mobil mobiltäckning.

Karma mobil

Karma mobil är en operatör som använder mobilnätet hos Telenor
och ger mycket god täckning i större delen av Sverige.

Fullständig täckningskarta

Fibio mobiltäckning.

Fibio

Fibio är en operatör som använder nätet hos Telenor
som har mycket god täckning i större delen av Sverige.

Fullständig täckningskarta

Comviq mobiltäckning.

Comviq

Comviq delar sitt 4G nät med både Tele2 och Telenor, 4G är det snabbaste nätet
av dem alla i dagsläget. Comviqs 3G nät delas med Tele2 och Telia och är det
näst snabbaste nätet i dagsläget men har fortfarande fullgod kvalitet.
2G nätet delas även det med Tele2 och Telenor, 2G nätet är det äldsta och
långsammaste nätet av dem alla.

Fullständig täckningskarta

Halebop mobiltäckning.

Halebop

Operatören Halebop verkar i Telias mobila nät. Telia erbjuder sin täckning av mobilsurf
i 4G, Turbo 3G och EDGE samt täckningen för samtal och SMS.

Fullständig täckningskarta

Katshing mobiltäckning.

Katshing

Katshing är en ny lågprisoperatör och de har valt att använda sig av Tele2s
mobilnät som täcker 99,9% av Sveriges yta.

Fullständig täckningskarta

Tele2 mobiltäckning.

Tele2

Tele2 har utmärkt mobiltäckning på sina abonnemang och kontantkort. Tele2 delar
mobilnät med både Telenor, Telia och Comwiq och har därför riktigt god täckning.

Fullständig täckningskarta

Tellus Mbil mobiltäckning.

Tellus Mobil

Tellus Mobil har valt att använda mobilnätet hos Tele2
som ger höga hastigheter och mycket god täckning i stora delar av Sverige.

Fullständig täckningskarta

Fello mobiltäckning.

Fello

Fello går i Telias nät och har tillgång till hela Telias 2G-, 3G- och 4G-nät.
Telia har väldigt god täckning på sitt 2G nät där dem har väldigt god täckning
på platser där andra operatörer ligger lite efter tex långt utanför
städer och uppe i norrland.

Fullständig täckningskarta

My Beat mobiltäckning.

My Beat

Mybeat verkar i Telenors mobilnät och har därför väldigt god teckning på både
2G, 3G, och även på det nyaste och snabbaste 4G nätet.

Fullständig täckningskarta

Tre mobiltäckning.

Tre

3 sänder sina frekvenser i sitt egna mobilnät och även i en del av de andra
operatörernas nät. 3 var dem första med att lansera sitt 3G nät.

Fullständig täckningskarta

Telenor mobiltäckning.

Telenor

Telenor använder sig utav sitt egna mobilnät och även tillsammans med vissa andra
mobiloperatörer och har som alla andra operatörer väldigt god täckning i större
delen av Sverige och främst i städer.

Fullständig täckningskarta

Telness mobiltäckning.

Telness

Telness använder sig av Telias nät som har mycket god täckning över större delen av Sverige.
Deras täckning är bäst i Sverige även på platser där andra operatörer ligger lite efter som uppe
i norrland eller på landsbygden.

Fullständig täckningskarta

Så läser du av täckningskartorna

Den mobiltäckning du kan se på de olika täckningskartorna ger dig inte en exakt verklig bild då täckningsområden bygger på beräkningar utifrån hur utbyggnaden av de olika masterna ser ut och vad som skulle kunna erbjudas inom ett visst område. Det är med andra ord ingen garanti för vad du kan få men du får en ganska bra vägledning för vad som kan erbjudas. Det finns många olika faktorer som påverkar vilken täckning du faktiskt får utifrån hur geografin ser ut runt omkring dig med skog, berg, dalar, bebyggelse med mera vilket kan påverka radiosignalen.

Förutom geografin så kan mobiltäckningen variera under dygnets timmar beroende på hur många samtidiga användare det är som använder nätet och det kan även bero på den enhet du använder då olika mobiltelefoner, modem och surfplattor skiljer sig åt.

Så kan du förbättra täckningen

Hur du upplever täckning och hastighet kan bland annat bero på vilken mobiltelefon, surfplatta eller router du använder. Det finns olika saker du kan göra för att förbättra täckningen. Har du en äldre mobil så fundera på om du ska köpa en ny då de nyare modellerna kan ta emot fler frekvenser vilket ger bättre täckning.

Låt gärna mobilen ligga fritt på en yta istället för att hålla den i handen eller att ha den i fickan eller väskan. Ta gärna också av eventuella mobilskal då dessa i vissa fall kan dämpa signalen vilket ger sämre täckning. Ska du använda hörlurar kan det fungera bättre att använda ett par hörlurar du kan koppla till mobilen med en sladd.

Om du har dålig täckning inomhus så kan det gå mycket bättre utomhus. Bland annat kan vissa husväggar, dörrar och fönster, beroende på material påverka täckningen. Tänk på att träd, berg och sluttningar kan ge sämre signaler så hitta gärna en öppen och plan plats utomhus. Även vädret kan påverka om det är mycket molnigt, blåsigt, regnigt eller om det snöra mycket.

Till routern kan du koppla en extern antenn för bättre mottagning.

Bäst mobiltäckning

Att välja mobiloperatör kan vara knepigt. En av de viktigaste sakerna att ha koll på är hur bra täckning en operatören har, och hur täckningen ser ut i jämförelse med andra operatörer. I de flesta storstäder har alla operatörer god täckning, men när man kommer ut på mer glesbefolkade platser kan det se lite annorlunda ut.

Vi har samlat all information om hur mobiltäckningen ser ut i Sverige och hur täckningen ser ut för de olika operatörerna. Vilken operatör ska du välja för att få allra bäst täckning?

Vilket nät använder operatörerna?

Idag finns det en rad olika mobiloperatörer. De största i Sverige är Tre, Tele2, Telenor och Telia. De flesta av lågprisoperatörerna har inte egna mobilnät utan använder sig av mobilnätet som någon av de större aktörerna står för. Hallon utnyttjar Tres nät, Vimla utnyttjar Telenors nät, Comviq utnyttjar Tele2s nät, och Fellos, My Beat och Halebop utnyttjar Telias nät.

Tester av det svenska mobilnätet

Det görs ständigt tester av det svenska mobilnätet och de olika operatörerna. Nedan går vi igenom tre större tester som har gjorts under det senaste året.

P3 Network Analytics test av svenska mobilnätet

Den senaste mätningen av det svenska mobilnätet har gjorts av P3 Network Analytics. P3 Network Analytics specialiserar sig på att göra grundläggande och objektiva tester av olika länders mobiltäckning och jämföra operatörer med varandra. För att ta reda på hur mobiltäckningen ser ut i ett visst land mäter de data- och samtalstäckning genom att köra, åka tåg eller promenera från stora städer ut på landsbygden.

Under 24 veckor, från vecka 12 till vecka 35, har P3 samlat in data från 29 300 användare i Sverige vilket resulterat i 210 miljoner provsvar. De har undersökt både urbana och icke urbana områden över hela Sverige. Under undersökningen har de lyckats täcka 94,1 % av Sveriges urbana områden, och 72,6 % av Sveriges landsbygd.

P3 använder ett poängsystem där 1000 poäng är max. De har delat upp betygsättningen i sex olika kategorier: täckning för samtal, täckning för data, 4G, nedladdningshastighet, uppladdningshastighet och tillgänglighet av datatjänst.

Högst betyg har Tele2 fått med totalt 914 poäng. På andra plats hittas Telia med 906 poäng, på tredjeplats hittas Telenor med 879 poäng och på fjärde plats hittas Tre med 828 poäng.

Tele2 fick bara högst betyg i kategorin uppladdningshastighet. Tele2 fick i den kategorin 40 poäng, andra platsen delades av Telia och Telenor på 30 poäng. När det kommer till datatäckning ligger Telia och Tre bäst till med 139 poäng vardera, medan Tele2 och Telenor ligger på 138 poäng. När det gäller täckning för 4G fick Tele2 225 poäng, medan Telenor tog toppen med 230 poäng.

PTS - Post- och telestyrelsen av mobilnätet

PTS, eller Post- och telestyrelsen, har gjort en omfattande kartläggning av mobil- och bredbandsnätet i Sverige på uppdrag av regeringen. Enligt undersökningen har 84 % av Sveriges yta tillgång till ett mobilnät med en hastighet på minst 10Mbit/s, och 12,5 % av Sveriges yta tillgång till ett mobilnät med en hastighet på 30 Mbit/s.

Enligt PTS resultat har 87,9 % av Sveriges yta täckning för samtal. På de flesta platser i landet ligger täckningen på precis under 100 %, men i Jämtlands län, Västerbottens län och Norrbottens län var den betydligt sämre (mellan 72 % och 89 %) vilket dragit ner hela landets snitt.

Sammanfattningsvis ser PTS att den mobila täckningen i Sverige ökar, men inte i den hastighet som den gjort tidigare under 10-talet. De har heller inte gjort någon undersökning av de specifika operatörerna.

Täckningskollen - analys av mobiltäckning

Täckningskollen är ett oberoende analysverktyg som samlar in data om mobiltäckning på olika platser i Sverige. Informationen sammanställer de så att man som privatperson ska kunna kolla hur täckningen ser ut för olika operatörer på olika platser i Sverige.

Täckningskollen samlar in sin data genom mätsystem och med publika mätningar av användare som laddat ner Täckningskollens app. Det finns inte mätningar för hela Sverige, men många städer och kommuner finns med.

Med täckningskollens karta kan man se täckningen för Tre, Telenor, Telia och Tele2. Man kan välja att antingen kolla täckningen för 3G- eller 4G-nätet.

Utifrån Täckningkollens kartor kan man se att täckningen i stora städer är bra för alla fyra operatörer, medan Telias täckning är allra bäst på landsbygden och i norra Sverige.

Vilken operatör har bäst täckning?

Vilken operatör som har bäst täckning beror helt enkelt på var man tänker använda sin mobil. Om man främst använder den i stora städer fungerar alla de fyra stora operatörernas nät ungefär likvärdigt, men om man ska ut på landsbygden ser det annorlunda ut.

Telia

Telias nät har god täckning över stora delar av Sverige. Telia är dessutom det mobilnät som idag sträcker sig allra längts norrut. I P3s undersökning kom Telia på en andra plats strax efter ettan Tele2, med allra starkast siffror för uppladdningshastighet.

Telias nät utnyttjas även av: Halebop, My Beat och Fello.

Tele2

Även Tele2 har god täckning över stora delar av Sverige, men kan inte riktigt konkurrera med Telia på landsbygden. I P3s undersökning hamnade Tele2 högst upp på listan med bra siffror i alla undersökningens kategorier.

Tele2s nät utnyttjas även av Comviq.

Telenor

Telenors nät är välutbyggt och det finns bra täckning i alla tätbefolkade områden. Precis som Tele2 så har de inte riktigt lika bra täckning på landsbygden som Telia. Telenor hamnade trea i P3s undersökning med särskilt goda resultat för samtalstäckning och 4G.

Telenors nät utnyttjas även av: Vimla.

Tre

Tres mobilnät är det som är sämst utbyggt idag jämfört med de andra stora operatörerna. Med Tres nät får man god täckning i stora städer och i tätbefolkade områden, men utanför dessa och i norra Sverige ser det sämre ut.Tre kom på fjärde plats i P3s undersökning med sämst poäng i samtalstäckning, nedladdningshastighet, uppladdningshastighet och 4G. När det kommer till datatäckning har Tre enligt P3s undersökning bäst täckning tillsammans med Telia.

Tres nät utnyttjas även av: Hallon och Chillimobil.


Vanliga frågor och svar om täckning


Hur kan jag jämföra de olika operatörernas täckning?

Vi har samlat alla mobiloperatörers täckningskartor så att du enkelt kan se vad de erbjuder för täckning där du bor. För mer exakt information har vi även direktlänkar till mobiloperatörerna.


Vilka operatörer har bäst täckning i Norrland?

Telia har klart bäst täckning i Norrland och på samma nät hittar du även Halebop och Fello. Även Telenors nät kan fungera ganska bra norrut.


Varför lyckas jag inte få den täckning som operatören erbjuder?

De täckningskartor som finns hos de olika operatörer ger ingen garanti på täckningen utan är bara en vägledning för vad operatören kan erbjuda utifrån en beräkning av tillgängliga master över området. Sedan tillkommer många andra faktorer som kan störa radiosignalen som bebyggelse, skog, berg och dalar samt en del andra faktorer.


Går det att förstärka täckningen i mitt hem?

Ja, det finns några åtgärder som kan hjälpa till att förstärka täckningen. Om du har en äldre mobil kan en nyare ta emot fler frekvenser. När du använder mobilen kan du testa att ta bort eventuella mobilskal och lägga den fritt på ett bord i stället för att hålla den i handen. Använder du hörlurar är det bättre att koppla dessa via sladd i stället. Vissa husväggar, dörrar och fönster kan beroende på material störa så testa andra rum eller att vara utomhus. Din router kan också behöva en extern antenn för bättre mottagning.


Vilka mobilnät använder de olika mobiloperatörerna?

Det finns fyra nät i dag som ägs av Telia, Telenor, Tele2 och Tre. De övriga operatörerna, som dessutom är betydligt billigare, hyr in sig på dessa nät och ger dig samma täckning som huvudoperatören. På vår operatörssida kan du ta del av vilka nät de övriga mobiloperatörerna hyr in sig på.