Vilket abonnemang är billigast för ungdomar?

Ungdomar utan någon slags relation till den digitala världen existerar knappt idag. För många ungdomar är mobiltelefonen och internet oumbärliga delar av vardagen. Samtidigt kostar det pengar att ha ett eget mobilabonnemang, med surf och telefonsamtal. Vi ska i den här artikeln titta närmare på några olika mobilabonnemang som är extra bra för ungdomars behov och, inte minst, för plånboken.

 • Bästa mobilabonnemanget
 • Nöjdast kunder
 • Telenors nät
 • Ingen bindningstid eller uppsägningstid
 • Ingen kreditkontroll
 • Ring billigt till utlandet
 • Bra mobiloperatör som ägs av Telia
 • Använder Telias nät
 • Ingen bindningstid
 • Mobilnät hos Tre
 • Fri surf med olika hastigheter
 • Viaplay ingår kostnadsfritt i 2 mån
 • Fria Samtal & SMS
 • Inga bindningstider
 • Surfa i upp till 80 Mbit/s i 4G-nätet

Operatörerna som ger rabatt till ungdomar

Nästan alla operatörer har någon form av rabatt som kan nyttjas av ungdomar för att betala mindre för mobilabonnemang. I vissa fall är det kombinerade student- och ungdomsrabatter, och i andra fall kan det bli billigare genom att ingå i ett familjeabonnemang tillsammans med andra familjemedlemmar. 

Läs mer om familjeabonnemang här.

De mindre, virtuella operatörernas abonnemang tecknas på nätet och de har sin kundsupport via nätet, så supporten erbjuds ofta genom chatt istället för samtal. Det går med andra ord inte heller att besöka fysiska butiker för att få råd och hjälp om något krånglar. Om det inte är en viktig faktor så finns det inget med de virtuella operatörernas abonnemang som fungerar sämre. Istället finns det mycket pengar att spara på att teckna abonnemang hos dem.

Hos följande operatörer finns särskilda erbjudanden för den som är under arton år eller studerar:

Hos flera av dessa operatörer finns det abonnemang som kostar mindre än hundra kronor i månaden för ungdomar. I många fall är det rabatterade priser på datamängd, vilket är viktigt för många ungdomar. Dessutom har de då och då särskilda erbjudanden, som exempelvis ännu billigare pris de inledande månaderna. Innan ett abonnemang tecknas är det därför en god idé att gå igenom varje operatör för sig och se om det för tillfället pågår någon kampanj eller förmån som gör att abonnemanget går att teckna billigare. 

Vi rekommenderar Vimla och Hallon för ungdomar – de erbjuder mest surf för pengarna.

Täckning

Mobil- och surftäckningen hos de mindre operatörerna är generellt lika bra som hos de större operatörerna eftersom de delar nät, men beroende på var du bor i landet kan det se lite olika ut, därför är det bra att titta på respektive operatörs täckningskartor innan du bestämmer dig. Många operatörer idag har slopat bindningstid och uppsägningstid, vilket gör att det är lätt att byta till en annan operatör om något skulle strula.

Dessa operatörer delar nät

OperatörMobilnät
TeliaTelia
HalebopTelia
FelloTelia
Tele2Tele2
TellusTele2
ComviqTele2/Telenor
KastningTele2
TelenorTelenor
VimlaTelenor
MyBeatTelenor
TreTre
HallonTre
ChilimobilTre

Vem kan teckna ett ungdomsabonnemang?

Ett ungdomsabonnemang tecknas som ett vanligt abonnemang, genom att via operatörens hemsida välja ett abonnemang med ungdomsrabatt och sedan registrera sig med personnummer. 

Det är dock inte möjligt för den som är omyndig att ingå avtal, och således kan de ungdomar som är under 18 år inte teckna sina egna mobilabonnemang. Abonnemanget måste i de fallen tecknas av målsman och det är också på dennes namn som abonnemanget kommer att vara skrivet. Det innebär också att ungdomens namn inte blir offentligt och går att hitta i nummerupplysningsregister eller någon annanstans. 

Tänk på: Ett barn under 18 år får inte teckna ett abonnemang själv. Detta måste göras av målsman.

Nästan alla ungdomar använder Spotify och Youtube

I rapporten “Svenskarna och internet” som genomförs varje år av Internetstiftelsen, uppger 93 procent av svenskarna mellan 16 och 25 år att de använder sig av Spotify för att lyssna på musik. På gymnasiet är Spotify-användandet 97 procent och hela 99 procent av högstadieungdomar använder Youtube. Bland svenska barn och ungdomar i åldrarna 11–19 använder sig 90 procent av mobilen dagligen, och bland högstadieelever har alla (100 procent) en egen mobiltelefon enligt undersökningen.

Att mobilanvändandet är en viktig del av ungdomars liv idag är närmast en underdrift, och det är främst genom uppkopplade tjänster som sociala medier som ungdomar kommunicerar och bygger sin identitet. Mediekonsumtionen sker som framgår i rapporten också till mycket stor del via nätet, med nätbaserade tjänster som Spotify, Youtube och Netflix. Även tidningar och böcker konsumeras till stora delar digitalt idag, genom att hämtas från nätet. 

För de flesta ungdomar är det därför viktigt att mobilabonnemanget har bra mobiltäckning och erbjuder en stor mängd data. Idag är det nog en viktigare faktor för de allra flesta ungdomar än att kunna skicka billiga meddelanden och ringa telefonsamtal, eftersom nästan all kommunikation av den typen också sker via internet. 


Vanliga frågor och svar om abonnemang för ungdomar

Vilka operatörer har ungdomsabonnemang?

Många operatörer har rabatter för både barn, ungdomar och studenter. Det finns även förmånliga familjeabonnemang. Vi har samlat alla operatörer som erbjuder rabatter för ungdomar på mobilabonnemang och där du kan jämföra vad de erbjuder.

Kan ungdomar själva teckna ett abonnemang?

Nej, inte om de är under 18 år, då måste en målsman teckna ett abonnemang. Det ger också ett visst skydd i att mobilabonnemanget tecknas i en vuxens namn så att ungdomens namn inte blir offentligt i nummerupplysningsregister.

Vilken operatör erbjuder bäst täckning?

I Sverige är det Telia som har det bäst utbyggda mobilnätet men täckningen kan vara bättre hos en annan mobiloperatör beroende på var man bor. Jämför alla täckningskartor på vår sajt för att se vilken operatör som passar bäst.

Är det bindningstid på abonnemang för ungdomar?

De flesta operatörer saknar både bindningstid och uppsägningstid om du inte också köper till en mobil på delbetalning.

Hur mycket surf behöver ungdomar?

Om ungdomen redan har ett abonnemang idag kontrollerar du enkelt hur mycket som går åt varje månad hos nuvarande operatör. Utgå från det och dra bort eller addera om det behöver justeras. Undgomar brukar behöva ganska mycket surf om de streamar mycket film och musik.